(#04_MKD)_R на картата на програмски јазици

Сигурно се прашувате точно колку корисници има R, и како тоа се споредува со останатите програмски јазици. Red monk изготвува ранг листи на програмските јазици и според нивното последно истражување од јануари годинава, R се наоѓа на 15тото место (од 20) најпопуларни програмски јазици, храбро борејќи се со повеќенаменските ултрапопуларни јазици како JavaScript и PHP. Истражувањето дури покажува раст на популарноста на R во изминатите три квартали. Сите податоци според кои се врши рангирањето се засноваат врз видливоста која програмските јазици ја имаат и на Stack Overflow и на GitHub.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s